flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

19 жовтня 2023 року заступник Голови Приморського районного суду міста Одеси Віктор Іванов та помічник Голови суду Денис Стрельченко взяли участь у третьому засіданні робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя

19 жовтня 2023, 10:00
19 жовтня 2023 року заступник Голови Приморського районного суду міста Одеси Віктор Іванов та помічник Голови суду Денис Стрельченко взяли участь у третьому засіданні робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус»).
Члени Робочої групи обговорили низку питань, зокрема:
• залучення психологів до процесуальних дій, які проводяться в Барнахусі за участю дітей, та їхню подальшу професійну підготовку;
• порядок створення міждисциплінарної команди;
• необхідність визначення координаторів з числа суб’єктів діяльності Барнахусу;
• технічне забезпечення Барнахусу, яке дозволило б проводити всі процесуальні дії в рамках чинного законодавства;
• особливості медичного огляду дитини (надання медичних послуг, проведення судово-медичної експертизи в Барнахусі, спеціалізований персонал, участь дітей).
Центр соціальних служб Одеської міської ради презентував результати роботи з підготовки центру Барнахус до відкриття. Тут проводитиметься співбесіда з дітьми, медичний огляд для судової медицини, всебічна оцінка, та всі необхідні терапевтичні послуги від відповідних фахівців.
Історія #Барнахус в Україні:
17 серпня 2021 року між Верховним судом України, Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України, Міністерством юстиції, Міністерством соціальної політики, Міністерством охорони здоров’я, Координаційним центром з надання правової допомоги, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, Уповноваженим Президента з прав дитини та Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні був укладений Меморандум про взаєморозуміння з питань сприянні впровадженню моделі Барнахус в Україні.
В Україні активно та успішно впроваджується модель Барнахус. Упровадження пілотного проєкту «Барнахус» у нашій країні було розпочато з Вінниччини. Наразі в країні вже працює ряд Центрів захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства. На черзі – Одеса.
Одеська міська рада є офіційним партнером Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» та в рамках співпраці працює над реалізацією пілотного проєкта «Впровадження моделі Барнахуса для захисту дітей-постраждалих від насильства» на території м. Одеси.
У червні 2022 року був укладений меморандум про взаєморозуміння між Представництвом Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Одеською міською радою та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» щодо створення Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус).
Для створення такого Центру рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради у 2022 році Центру соціальних служб Одеської міської ради передано на баланс та закріплено за ним на праві оперативного управління приміщення.
В рамках виконання зобов’язань, визначених меморандумом, 28.10.2022 розпорядженням Одеського міського голови № 465 було створено Робочу групу з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») та затверджено Положення про таку Робочу групу.
До складу робочої групи входять представники Одеської обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції в Одеській області, районних судів м. Одеси, Одеського науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України, Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, Центру соціальних служб для Одеської міської ради, районних адміністрацій Одеської міської ради, Служби у справах дітей Одеської міської ради та інших суб’єктів, дотичних до питання захисту прав дітей.