flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ: У Страсбурзі проходить 31-е пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ)

04 грудня 2018, 14:04

03 та 04 грудня 2018 року у Страсбурзі, Франція, відбувається 31-е пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), участь у якому бере член CEPEJ від України, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков. 

У перший день засідання обговорено питання оцінки функціонування судових систем держав-членів CEPEJ, проведення щорічної оцінки систем правосуддя в ЄС в межах співпраці CEPEJ з ЄС, рекомендації щодо комунікації судів та прокуратур з громадськістю та медіа.

Окрему увагу приділено презентації останніх значущих змін у сфері судочинства, які відбулися в державах-членах Ради Європи.

Очільник ВККСУ Сергій Козьяков поінформував міжнародну спільноту про роботу, виконану Комісією для оновлення суддівського корпусу. Зокрема, розповів про конкурси до Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності, другий конкурс до Верховного Суду, а також результати кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді.

«За один місяць ми провели три величезні іспити в рамках конкурсів: до Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Такого в історії України ще не було», – зазначив він.

За словами Сергія Козьякова, така численна кількість кандидатів, які виявили бажання взяти участь у конкурсах, свідчить про довіру правників до процедур, що проводяться Комісією.

Під час 31-го пленарного засідання CEPEJ також планується обговорення та ухвалення Європейської хартії, яка визначатиме межі використання штучного інтелекту в судових системах. Хартія стане першим документом, ухваленим на європейському рівні у цій сфері.

Також учасники заходу мають внести зміни до рекомендацій щодо управління часом судді та дослідження причин порушення строків судового розгляду на підставі судової практики Європейського суду з прав людини.  

З метою сприяння розвитку інституту медіації CEPEJ завершить роботу над кількома практичними інструментами: таблицею показників ефективності медіації, кодексом поведінки центрів з медіації та стандартами форми медіації.

Нагадаємо, що у червні 2018 року Сергія Козьякова призначено членом CEPEJ від України.

Довідково:

Європейську комісію з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) засновано 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи. Це експертна організація з питань ефективності функціонування юстиції в державах-членах Ради Європи. До складу CEPEJ входять 47 держав-членів Ради Європи. Метою роботи CEPEJ є підвищення ефективності судових органів держав, а також створення більш ефективних правових документів, що приймаються Радою Європи.

Вона є ініціатором багатьох досліджень в цій галузі, зокрема порівняльного характеру, готує проекти рекомендацій, спрямовані на ідентифікацію можливостей і сприяння застосуванню різноманітних інструментів з метою поєднання двох ключових принципів правосуддя: справедливості та ефективності.

 

Джерело: Офіційний сайт ВККСУ