flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ніхто не має ніяких привілеїв при проходженні контролю на безпеку в судових установах

04 березня 2020, 15:36

2 березня, у Києві відбулося спільне засідання керівництва Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Вищої ради правосуддя, Служби судової охорони та адвокатських спільнот.

Засідання, яке пройшло за ініціативи та під керівництвом Голови Ради суддів України Богдана Моніча, було присвячено розгляду проблемних питань, пов’язаних з новими правилами допуску осіб до приміщень судів, органів та установ системи правосуддя. Адже останнім часом виникали певні непорозуміння між співробітниками Служби судової охорони та, зокрема, адвокатами під час їх проходження до судових установ.  

У засіданні також взяли участь заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, радник Голови Державної судової адміністрації України Світлана Глущенко, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, секретар Ради адвокатів України Ігор Колесніков, керівник секретаріату Національної асоціації адвокатів України Вадим Красник та інші. 

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар ознайомив учасників засідання з повноваженнями співробітників Служби, наданими їм чинним законодавством для виконання завдань з охорони та забезпечення громадського порядку в судових установах.

Учасників спільного засідання вразила наведена Головою Служби судової охорони статистика виявлених та недопущених до пронесення в судові установи заборонених предметів.

- На сьогодні з 855 органів системи правосуддя під охороною Служби судової охорони перебувають 214 установ, тобто четверта частина. В ці суди за два місяці цього року наші співробітники не дозволили пронесення майже 6 тисяч заборонених предметів! – повідомив Валерій Бондар.

Зокрема, додав Голова Служби, 17 одиниць вогнепальної зброї, 42 електрошокери, 627 пристроїв для відстрілу гумових куль, 1420 набоїв, 2289 колюче-ріжучих предметів, 1320 балончиків з газом дратівливої дії тощо.

- Тому ніхто не має ніяких привілеїв при проходженні контролю на безпеку в судових установах, - підкреслив Валерій Бондар. 

Абсолютно всі учасники засідання погодилися з тим, що питання безпеки учасників судових процесів, особливо після подій дворічної давнини у Нікопольському міськрайонному суді та зовсім нещодавньої у Приморському суді Одеси, займає важливе місце.

- В питаннях забезпечення безпеки в судах ми всі партнери, а не опоненти, - констатував Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Учасники засідання опрацювали низку пропозицій, які унеможливлять у подальшому виникнення непорозумінь між співробітниками Служби судової охорони  та всіма учасниками судових процесів під час їх допуску до судових установ.  

За повідомленням прес-служби ССО