flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

08 лютого в Приморському районному суді міста Одеси відбувся тренінг від Української академії медіації

09 лютого 2021, 09:20
08 лютого 2021 року в Приморському районному суді міста Одеси Президент Української академії медіації Луіза Романадзе та Віце-президент академії Світлана Сергєєва провели ознайомчо-інформаційний тренінг для працівників канцелярій, консультантів та інших працівників суду, робота ярких пов’язана із прийомом та зверненням громадян.

ГРОМАДСЬКА СПІЛКА «УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ МЕДІАЦІЇ» (далі УАМ) – є громадським об’єднанням зі статусом юридичної особи, місією якої є сприяння становленню та поширенню медіації як ефективного способу попередження та вирішення конфліктів (спорів) у різних сферах життя. УАМ створена у 2014 році на основі спільності інтересів у сфері медіації для реалізації мети і завдань передбачених її статутом.

Завдяки зусиллям команди Української академії медіації вперше в Україні було відкрито кабінети медіації безпосередньо у будівлях судів різних юрисдикцій, які ефективно функціонують вже кілька років.

Також саме Українська академія медіації розпочала співпрацю з Системою безоплатної правової допомоги – здійснила навчання фахівців системи з питань визначення медіабельності сімейних і спадкових спорів та пропонування медіації клієнтам, а також  налагодила ефективний механізм взаємодії Системи з медіаторами та відкрила перші в Україні кабінети медіації на базі Системи безоплатної правової допомоги. 

Українська академія медіації є ініціатором та організатором проведення навчальних та науково-практичних семінарів, тренінгів, конференцій, форумів, круглих столів, а також заходів з підвищення кваліфікації з питань медіації та врегулювання спору за участю судді для правників. Представниками УАМ було організовано та проведено понад 300 різноманітних просвітницьких та навчальних заходів в усіх областях України для суддів, адвокатів, юристів, медіаторів, студентів, школярів, громадян, представників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій. Українська академія медіації є єдиною в Україні громадською організацією, що опікується питаннями поширення медіації та процедури врегулювання спорів за участі судді з проведенням відповідних просвітницьких оффлайн-заходів в усіх областях України.             

У 2015 році Українська академія медіації створила та розвиває платформу для фахівців у галузі права і медіаторів – щорічний міжнародний форум «Медіація і право», яку підтримано Верховним Судом та Міністерством юстиції України. Під час форуму здійснюється обмін досвідом між українськими та зарубіжними юристами, які практикують медіацію. Форум є наймасштабнішою спеціалізованою подією з медіації в Україні.

Українська академія медіації активно займається питаннями правового врегулювання медіації – представники УАМ були співавторами кількох законопроєктів «Про медіацію», входили до робочих груп з розробки законопроєктів, що утворювались профільним Комітетом Верховної ради та Міністерством юстиції України. Також на постійній основі УАМ докладає зусиль до вибудовування в Україні стандартів навчання та практики медіаторів. За участі представників Української академії медіації розроблено Кодекс етики медіатора НАМУ, Основні засади навчання базовим навичкам медіатора, Засади навчання базовим навичкам сімейного медіатора.

УАМ співпрацює з органами влади, судами, Національною школою суддів України, Національною асоціацією адвокатів України та радами адвокатів областей, Системою безоплатної правової допомоги, вищими навчальними закладами, іншими громадськими об’єднаннями, іноземними партнерами тощо.