flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо стану розгляду кримінальних проваджень (15.03.2021-26.03.2021)

29 березня 2021, 13:25

Шановні громадяни!

            Згідно із пунктом 7 Статті 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» голова місцевого суду організовує ведення в суді судової статистики та інформаційно-аналітичного забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства.
Відповідно до цього обов’язку Приморський районний суд міста Одеси продовжує щотижневе оприлюднення інформації відносно стану розгляду справ у суді.
Так, з 15 по 26 березня 2021 року включно в Приморському районному суді м. Одеси було розглянуто 26 справ.

Основними причинами відкладення судових засідань залишаються:
- неявка обвинуваченого – 96
- неявка адвоката – 40
- неявка прокурора – 55
- неявка потерпілого –33
- неявка свідка - 24
- неявка перекладача – 8
- неявка усіх сторін по справі – 73
- клопотання адвоката – 62
- клопотання прокурора – 56

Як вже було зазначено в наших попередніх публікаціях, присвячених даному питанню, безперервність судового розгляду передбачена законом для забезпечення вимоги розгляду справи протягом розумного строку (ст.ст. 28, 318 КПК). З метою виконання цього завдання і забезпечення належної ефективності правосуддя законом передбачено розгляд судом справ безперервно, крім часу, призначеного для відпочинку. Перелік випадків, коли судове засідання може бути відкладене і це не буде вважатись порушенням принципу безперервності (див. ч. 2 ст. 322 КПК), є вичерпним.
            Неприбуття сторони або інших учасників провадження може бути пов'язане з обставинами, що не залежать від їх волі, однак у будь-якому випадку причини неприбуття повинні бути судом з'ясовані, оскільки вони можуть бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження (наприклад, приводу, накладення грошового стягнення тощо), а відтак, і настання юридичної відповідальності винних осіб.
Таким чином, ефективність розгляду справ залежить від способу здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень, у тому числі щодо організації та надання забезпечення доказів у судовому засіданні.
            Слідкуйте за новинами на нашому сайті - https://pm.od.court.gov.ua/sud1522/, а також на офіційній сторінці в мережі Facebook - https://www.facebook.com/primorskysud/