flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Брифінг: "Діяльність Приморського районного суду у сучасних умовах"

25 квітня 2018, 16:51

Прес-реліз

«Діяльність Приморського районного суду м. Одеси у сучасних умовах»

25 квітня 2018 року у приміщені Приморського районного суду м. Одеси відбувся брифінг керівництва та судів Приморського суду для представників ЗМІ та громадськості.

З інформацією виступили: Голова Приморського суду Кічмаренко Сергій Миколайович, заступник голови суду по цивільним справам Науменко Андрій Володимирович, та судді, що розглядають кримінальні та цивільні справи - Іванов Віктор Васильович та Бондар Вячеслав Якович.

Серед низки нагальних питань Головою суду Кічмаренко С.М. було повідомлено про існуючі проблеми, що можуть впливати на діяльність суду.

Зокрема, щодо недостатньої кількості суддів та великого навантаження на кожного суддю в Приморському суді.

Як відомо, Приморський районний суд м. Одеси є одним із найбільших місцевих судів загальної юрисдикції в Україні, в ньому згідно із штатним розписом має працювати 37 суддів. Станом на 12 квітня 2018 року у суді здійснюють правосуддя лише 8 суддів кримінальної спеціалізації та 9 суддів цивільної спеціалізації, що становить 50% від загальної кількості суддів Приморського районного суду м. Одеси.  

Разом з тим, за 2017 у Приморському районному суді м. Одеси знаходилось на розгляді: цивільних справ – 9396, адміністративних справ (КАСУ) – 1323, кримінальних справ – 27682, адміністративних справ (КУпАП) – 10657. За минулий рік розглянуто:  цивільних справ – 9083, адміністративних справ (КАСУ) – 1167, кримінальних справ – 23862, адміністративних справ (КУпАП) – 9894.

Тільки за перший квартал 2018 року до суду надійшло справ та матеріалів:

  • цивільного судочинства – 1898,
  • адміністративного(КАСУ) – 232,
  • кримінального  - 5330,
  • адміністративного (КУпАП) – 2938.

З них вже  розглянуто:

  • цивільного судочинства – 1477,
  • адміністративного(КАСУ) – 286,
  • кримінального - 4856,
  • адміністративного (КУпАП) – 1981.

 Суддя Віктор Іванов наголосив, що згідно статистичних даних реальне середньомісячне навантаження на одного суддю цивільної спеціалізації у період першого кварталу 2018 року становить по цивільним та адміністративним -  94,67 справ та матеріалів, адміністративних(КУпАП) – 69,13 справ, а на одного суддю кримінальної спеціалізації  в цілому по суду у такий же період становить  266,5 кримінальних справ та матеріалів, адміністративних(КУпАП) – 69,13.  В той самий час, згідно аналізу даних судової статистики в Одеській області за 2017 рік середньомісячне навантаження на одного суддю Приморського районного суду м. Одеси становило – 109,03.

Надмірне навантаження, внаслідок неукомплектованості штату суддів, призводить до об’єктивного недотримання розумних строків, збільшення залишку нерозглянутих справ, зростання кількості скарг учасників процесу на дії та рішення суддів, та як негативний результат – зменшення ефективності роботи суду.

Як зазначив суддя Вячеслав Бондар, багато питань виникає через строки розгляду справ, адже деякі справи, суддя має розглянути в дуже короткий термін, до одного дня. Та якщо брати до уваги велике навантаження на одного суддю, розглянути всі матеріали та справи, дотримуючись вимог, законодавства дуже складно.

Підводячи підсумки, заступник голови суду Андрій Науменко наголосив, що, незважаючи на дуже важкі умови, які склались в суді, Приморський районний суд м. Одеси свою працю буде продовжувати, та судді будуть виконувати свою роботи, так як і робили, максимально дотримуючись чинного законодавства України.

На брифінгу прозвучало звернення до громадськості та представників адвокатури, прокуратури та слідчих: приходити на судові засідання, щоб вони проводились без переносів, адже лише один перенос відкладає вирішення справи мінімум на 30 днів, що в свою чергу – не є провинною суду.

Сергій Кічмаренко зазначив, що у зв’язку із складною криміногенною ситуацією в місті, першочергово розглядаються справи, які надходять від органів досудового слідства, а лише потім розглядаються звернення громадян, та інше. Це у свою чергу призводить до невдоволення серед громадськості, виникнення ризиків  порушення строків розгляду справ та доступу до правосуддя.

Голова Приморського районного суду м. Одеси  також наголосив на тому, що незважаючи не неукомплектованість суддівського штату, надмірну завантаженість, якість судового розгляду тримається на високому рівні, адже лише 3 відсотка з апеляційних переглядів справ, які оскаржувались, були задоволені.

Було також зазначено, що рішенням зборів суддів Приморського районного суду м. Одеси прийнято звернення щодо ситуації з суддівськими кадрами, яке направлено до усіх вищих інстанцій, таких як Вища Рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія судів України, Державна Судова Адміністрація України, з проханням вжити всіх законних заходів для її найскорішого вирішення з метою забезпечення правосуддя.