flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадськості та представників ЗМІ! Коментар суду, щодо розповсюдженої інформації, яка не відповідає дійсності

27 лютого 2020, 17:00

Звертаємо Вашу увагу на те, що вчора, 26 лютого 2020 року, у фільмі-розслідуванні «Король контрабанди» проєкту «Слідство.Інфо» була розповсюджена інформація, яка не відповідає дійсності, щодо розгляду клопотань слідчого в рамках кримінального провадження слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси.


Автори вказаного телепроєкту стверджують, що слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси Віктором Івановим було незаконно накладено арешт на майно, вилучене в ході проведення обшуку контейнерів з тканиною.


У фільмі було зазначено: «Що саме ці рішення згодом інший суд скасував».


Варто зазначити, що дійсно до Приморського районного суду м. Одеси у 2016 році надійшло декілька клопотань про обшуки та про накладення арешту на тимчасово вилучене майно.

Дані клопотання розглядалися в рамках розгляду кримінального провадження по факту зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Пандеон», які, згідно з інформацією органів досудового слідства, вступивши в злочину змову зі службовими особами експедиторської компанії ПП «АС-Форсаж» та службовими особами митниці ДФС України зловживали службовим становищем, всупереч встановленим нормам митного кодексу України, з метою одержання неправомірної вигоди, організували злочинну схему по заниженню вартості розмитнення товарів, в даному випадку тканини, яка ввозиться на митну територію України.

Так посадові особи ТОВ «Пандеон» закупаючи тканину за межами України, завідомо розуміли асортимент, склад та інші характеристики необхідні для заповнення митної декларації та розрахунку митної ставки, але діючи умисно, з метою уникнення від обов’язкових митних платежів, за допомогою посадових осіб експедиторської фірми ПП «АС-Форсаж» подавали до митних органів завідомо неправдиву інформацію про те що не володіють інформацією про асортимент, склад та інші характеристики тканини з метою ввезення товарів згідно з тимчасовою митною декларацією, що передбачено ч. 1 ст. 260 Митного кодексу України.

Службові особи митних органів ДФС, виступаючи з ними в змові, зловживаючи службовим становищем не перевіряючи дані відомості, спочатку нібито робили відбір зразків товару для аналізу, фактично замість справжніх зразків товару, який підпадає під митну ставку 5-8%, використовували завідомо підготовлені зразки товару (тканини) який підпадав під пільгову ставку 0%. Надалі всупереч ч.3 ст. 260 МКУ вносили в тимчасові митні декларації не найбільшу митну ставку для даної категорії товару, а найменшу ставку – 0%. Після чого вказаний товар фактично потрапляв на митну територію, без сплати податків та обов’язкових митних платежів, та в подальшому встановити характеристики та склад товару ввезеного ТОВ «Пандеон» було неможливо. У 45-денний термін, після отримання висновку аналізу, експертизи, який робиться по завідомо замінених зразках, ТОВ «Пандеон» подавав завідомо неправдиві митні декларації, де вказував що нібито фактично ввозили на митну територію України товар який підпадав під пільгову митну ставку 0%.

В ході досудового розслідування було встановлено, що у вищезазначений спосіб на територію України, ТОВ «Пандеон» незаконно ввіз товар (тканину) у контейнерах.

Слідчим суддею клопотання органу досудового слідства були задоволені, було накладено арешт на тимчасово вилучене під час обшуку майно, після чого до суду надійшли апеляційні скарги на винесені судові рішення.

За результатами розгляду вказаних апеляційних скарг Одеським апеляційним судом була скасована одна ухвала слідчого судді про накладання арешту на тимчасово вилучене майно, чотири ухвали слідчого судді Віктора Іванова були залишені в силі, як законні та обґрунтовані. Таким чином, інформація, розповсюджена у вказаному фільмі не відповідає дійсності.


Прес-служба вкотре звертається до представників ЗМІ з вимогою використовувати у підготовці публікацій лише перевірену інформацію, та не поширювати суб’єктивні необґрунтовані факти.