flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації

25 січня 2021, 13:57
22 січня 2021 року Одеське інтернет-видання «Думская.нет» на веб-сторінці «https://dumskaya.net/.../delo-kokainovyh-konfet-prigovor.../", опублікувало статтю під назвою «Дело кокаиновых конфет: приговор соорганизатору крупной контрабанды наркотиков вступил в силу, но он не сядет".
Твердження, викладені в статті спотворені і, як наслідок, ведуть до помилкового сприйняття обставин справи.
Так твердження, «Коллегия судей под председательством Сергея Кичмаренко приговорила его к пяти годам и одному месяцу лишения свободы." не відповідає дійсності, а публікація статті являє собою розповсюдження завідомо неправдивої інформації, надуману та упереджену критику судді Приморського районного суду м. Одеси Кічмаренка С.М. та судової влади в цілому, оскільки.
В провадженні колегії суддів Приморського районного суду міста Одеси під головуванням судді Кічмаренка С.М., суддів Осііка Д.В., Єршової Л.С. знаходилось кримінальне провадження відносно Ігоря Г. обвинуваченого у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 305, ч.2 ст. 15ч.3 ст. 307, ч.2 ст. 306 КК України.
14 вересня 2020 року обвинувачений Ігор Г. уклав угоду про визнання винуватості із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державної прикордонної служби прокуратури Одеської області, відповідно до якої повністю та беззастережно визнав свою провину в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях.
Умовами угоди сторони узгодили покарання із застосуванням ст.ст.69, 70 КК України, а саме: 5 років та 1 місяць позбавлення волі.
В судовому засіданні прокурор просив суд затвердити наведену угоду.
Ухвалюючи рішення про затвердження угоди про визнання винуватості колегія суддів:
- переконалась, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого Ігоря Г., не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або обіцянок,
- з'ясувала у обвинуваченого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, роз'яснивши його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим змісту та наслідків затвердження угод,
- перевірила її відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства.
Відмовити в затвердженні угоди за умов дотримання сторонами вимог ст. 464 КПК України колегія суддів чинним кримінально-процесуальним законодавством позбавлена можливості.
Вказані звинувачення анонімно ґрунтуються на голослівних поясненнях невідомих осіб. Будь-яких достовірних фактичних даних на підтвердження звинувачень, в публікаціях не надано, допустимої об’єктивної критики щодо праці суду, як державного органу не наведено.
У пресслужбу суду не було жодних звернень з боку ЗМІ щодо описаних вище подій.
Провокаційність висловів одеського інтернет-видання направлена на підрив авторитету та довіри до судової системи України.
З метою дискредитації голови Приморського районного суду подібні замовні публікації останнім часом систематично з'являються на веб-сторінках інтернет-видання «Думская.нет», де передбачена технічна можливість приховати справжні свої анкетні дані (Прізвища авторів стаття не містить, сайт зареєстрований за межами України).
На нашу думку, розповсюдження дифамаційної інформації без кваліфікованого з'ясування дійсних обставин, є свідоме порушення норм журналістської етики і абсолютно несумісним з журналістською діяльністю.