flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації

30 грудня 2020, 13:44
26 грудня 2020 року Одеське інтернет-видання «Думская.нет» на веб-сторінці «https://dumskaya.net/news/na-privoze-zaderzhali-podozrevaemogo-v-razboyah-133847/», опублікувало статтю під назвою «На Привозе задержали подозреваемого в разбоях и вымогательствах, которого оставил на свободе суд: его пытались отбить «елочники».
Так твердження, «В начале 2020-го председатель Приморского райсуда Одессы Сергей Кичмаренко отказался отправлять его в следственный изолятор, определив в качестве меры пресечения домашний арест» не відповідає дійсності, а публікація статті являє собою розповсюдження завідомо неправдивої інформації, надуману та упереджену критику судді Приморського районного суду м. Одеси Кічмаренка С.М. та судової влади в цілому, оскільки.
Кримінальне провадження відносно, Азера Н. надійшло до суду 08 липня 2020 року, а не на початку року, як це зазначено у статті.  
   Запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту було обрано Азеру Н. на стадії досудового слідства Київським районним судом м. Одеси, та переглянуто Одеським апеляційним судом.
Учасники судового процесу (потерпілі) в засідання не з’являються, їх явка органами прокуратури не забезпечується, суд позбавлений можливості розглядати справи.
Так, 29 грудня 2020 року в 6 раз судове засідання було зірвано через неявку сторони обвинувачення, а саме потерпілих, що унеможливлює слухання справи в розумні строки. Утримання під вартою осіб без розгляду кримінального провадження є неприпустимим.
Відповідно інструкції «про порядок виконання органами Національної поліції ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту» № 654 від 13.07.2016 контроль за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого здійснюється органом Національної поліції за місцем проживання підозрюваного, обвинуваченого. Жодних повідомлень чи актів реагування на порушення обвинуваченим Азером Н. покладених на нього обов’язків до суду не надходило. Затверджені Інструкцією відомості про здійснення контролю за поведінкою Азера Н., який перебуває під домашнім арештом не надані, про виявлені порушення та вжиті заходи з перевірки поведінки обвинуваченого органами ГУНП в Одеській області суду не надані.
У пресслужбу суду не було жодних звернень з боку ЗМІ щодо описаних вище подій.
Провокаційність висловів одеського інтернет-видання направлена на підрив авторитету та довіри до судової системи України.