flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація Приморського районного суду міста Одеси щодо стану розгляду справ

08 лютого 2021, 10:15

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України № 475/97-ВР від 17.07.97, гарантує кожній фізичній та юридичній особі право на розгляд справи судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Серед рішень, винесених Європейським судом з прав людини проти України за період чинності Конвенції, значна їх частина стосується порушення права особи на розгляд її справи судом упродовж розумного строку.

Усвідомлюючи важливість виконання Україною взятих на себе зобов’язань відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Приморський районний суд міста Одеси починаючи з 1 січня 2021 року запроваджує практику публікації на своєму офіційному сайті всіх справ (кримінальних, цивільних,  адміністративних та справ про адміністративне правопорушення), розгляд яких відкладався і з якої причини.

Такий крок спрямований на підвищення рівня довіри до судової гілки влади.

Так, протягом січня 2021 року в Приморському районному суді м.Одеси було призначено до розгляду 652 кримінальних провадження, з яких відкладено 375.

Основними причинами відкладення розгляду справ є:

  • неявка обвинуваченого – 152
  • невиконання ухвали про привід – 9
  • неявка прокурора – 76
  • неявка захисника – 58
  • неявка потерпілого – 37
  • неявка свідків – 11
  • інші причини відкладення (передбачені КПК України) – 127

Виходячи з вищезазначених даних можна зробити висновок, що причини відкладення розгляду справ, в своїй більшості, мають ознаки порушення основоположного принципу судочинства, а саме – рівності і змагальності сторін судового процесу.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є, серед іншого, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Загалом принцип змагальності прийнято розглядати як основоположний компонент концепції «справедливого судового розгляду» у розумінні пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що також включає споріднені принципи рівності сторін у процесі та ефективної участі.

Варто також зазначити, що невиконання вищезазначених вимог справедливого судочинства є порушенням статті 7 Кримінального процесуального кодексу України.

В подальшому планується щотижневе інформування представників громадськості щодо результатів роботи Приморського районного суду міста Одеси по даному напрямку.

Так, з 01 по 05 лютого 2021 року в Приморському районному суді м.Одеси було призначено до розгляду 308 кримінальних провадження. З них:

  • проведено – 152
  • розглянуто – 15
  • відкладено – 40

Звертаємо увагу сторін-учасників судового засідання стосовно необхідності належної організації процедури подачі доказів. На жаль, практика доводить, що ефективність роботи суду в більшості випадках залежить власне не тільки від самого суду, а безпосередньо від учасників судового процесу.

Слідкуйте за новинами на нашому сайті – https://pm.od.court.gov.ua/sud1522/ , а також на офіційній сторінці в мережі Facebook – https://www.facebook.com/primorskysud/ .