flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування інформаії у зв’язку з публікацією 29 липня 2014 року у Інтернет-виданні «Таймер»

05 серпня 2014, 10:05

 

Приморський районний суд міста Одеси

65029, м. Одеса, вул. Балківська, 33, тел./факс 784-71-39

 

 

31.07.2014р.

                                                                                                                                                 Інтернет-видання

                                                                                                                                                 «Таймер»

 

                                                                   

Керівництвом Приморського районного суду м. Одеси проведено перевірку у зв’язку з публікацією 29 липня 2014 року у Інтернет-виданні «Таймер» статті під заголовком «Одесский судья скрывает свои приговоры от общественности ?».

Повідомляємо, що суддею Лабунським В.М. у 2013 році постановлено 55 вироків, протягом 2014 року – 11 вироків.

Згідно даних Єдиного державного реєстру судових рішень (далі - ЄДРСР), з постановлених судових рішень опубліковано сім вироків за період 2013-2014 років.

Втім, проведеною перевіркою встановлено, що суддею Лабунським В.М. цифровим електронним підписом підписано, а його помічником – відправлено до ЄДРСР 66 електронних копій судових рішень, тобто усіх вироків, що були ним постановлені протягом вказаного періоду часу, про що свідчать наявні дані в автоматизованій системі Д-3.

Таким чином, порушень щодо оприлюднення судових рішень у ЄДРСР з боку судді та працівників апарату не встановлено.

Правове регулювання надання електронних копій судових рішень для подальшого оприлюднення здійснюється Законом України «Про доступ до судових рішень», постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень» від 25 травня 2006 року № 740, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 року № 30.

Відповідно до п. 1.6 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 року № 30, автоматизована система забезпечує автоматизацію технологічних процесів обробки інформації в суді та відправку електронних копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Таким чином, на суддю чи, за його дорученням, на помічника судді, секретаря судового засідання покладається обов’язок відправлення належним чином засвідченої електронної копії судового рішення саме за допомогою автоматизованої системи документообігу суду. Вчинення будь-яких інших дій вказаними особами в частині оприлюднення судових рішень у ЄДРСР чинним законодавством не передбачено.

Після відправлення електронної копії судового рішення та до його фактичного оприлюднення, електрона копія судового рішення обробляється адміністратором реєстру, яким є визначена в установленому законодавством порядку юридична особа, що здійснює заходи з технічного і програмно-технологічного забезпечення функціонування Реєстру.

Згідно п. 19 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 року № 740, адміністратор Реєстру перед оприлюдненням тексту судового рішення для загального доступу опрацьовує в порядку черговості надходження текст електронної копії судового рішення з метою запобігання ідентифікації фізичної особи і розголошення відомостей, що не можуть бути відкриті для загального доступу.

Будь-яких строків опрацювання адміністратором реєстру електронних копій судових рішень чинним законодавством не передбачено.

З метою з’ясування причин неоприлюднення зазначених судових рішень направлено відповідного листа до адміністратора ЄДРСР.

З огляду на викладене, просимо спростувати недостовірну інформацію, опубліковану Інтернет-виданням «Таймер» 29.07.2014 року у статті під заголовком «Одесский судья скрывает свои приговоры от общественности?».

 

Керівник апарату                                              І.Я. Німас