flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Які умови сплати кредиту після завершення кредитних канікул?

21 червня 2022, 10:55

🔶 До уваги громадян ❗️ ​​

🏦Які умови сплати кредиту після завершення кредитних канікул?

З моменту запровадження воєнного стану фінансові установи почали активно запроваджувати кредитні канікули.

🟢Кредитні канікули – це перенесення сплати боргу на інший термін, тобто це відтермінування здійснення платежів за кредитом.

☝️Звертаємо увагу, що кредитні канікули – це відтермінування боргу, а не його прощення. Відтермінування може стосуватися сплати «тіла» кредиту та/або нарахованих відсотків залежно від пропозицій банку. У кожного банку свої умови кредитних канікул. Їхнє запровадження під час воєнного стану є правом, а не обов’язком фінансової установи.

🟢Кредитні канікули не зменшують суму боргу. Така пауза у сплаті за кредитом тимчасово знімає кредитне навантаження з позичальника, не псує кредитну історію, також у цей час не нараховуються пені та штрафи за несплату.

🟢Кредитні канікули поступово завершуються. Багато банків автоматично запроваджували канікули строком від 1 до 3 місяців з моменту запровадження воєнного стану.

Оскільки цей термін сплив, банки поступово їх завершують.

❓Кредитні канікули завершилися, що далі?

🔷Після завершення кредитних канікул позичальники повертаються до регулярного графіка щомісячних платежів за кредитом. Якщо немає змоги платити за кредитом, необхідно звернутися до фінансової установи з прохання провести реструктуризацію кредиту.

🔵Реструктуризація – це зміна умов кредитного договору на лояльніші для позичальника з урахуванням його фінансового становища.

Приклад реструктуризації – це продовження строку користування кредитом і, як результат, зменшення щомісячного платежу.

Звертайтеся до фінустанови до виникнення заборгованості, сумлінним позичальникам кредитори краще йдуть на зустріч.