flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КПК змінять підставу для скасування судового рішення

30 листопада 2022, 09:00
 
До Кримінального процесуального кодексу внесуть зміни щодо безумовних підстав для скасування судового рішення.До Кримінального процесуального кодексу України внесуть зміни щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Зокрема буде змінено статтю 412 КПК «Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону». А саме передбачено, що судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо не виконано вимоги про фіксування судового провадження за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження в суді першої або апеляційної інстанції. Днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду у разі використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля) є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.
Також передбачено, що процесуальні документи в електронній формі можуть подаватися учасниками справи до суду з використанням ЄСІТС та/або її модулів в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування модулів ЄСІТС.
У разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов’язаний надати доказ надсилання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копій надісланих документів із використанням ЄСІТС та/або її модулів.
Якщо інші учасники справи мають офіційні електронні адреси, копії таких документів направляються вказаним особам з використанням ЄСІТС або модулів в електронній формі.
За наявності відповідної письмової заяви учасника справи та технічної можливості, особа викликається шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень у порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС та/або положеннями про порядок функціонування її модулів.