flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу стосовно активіста ГО "Вуличний фронт" Дем'яна Г.

23 листопада 2017, 16:57

23 листопада 2017 року слідчим суддею Приморського районного суду м.Одеси у відкритому судовому засіданні за участі представників громадськості і засобів масової інформації розглянути та задоволено клопотання слідчого СВ Приморського ВП в м. Одеса ГУНП в Одеській області Ясинецького Б.П., погоджене з прокурором Одеської місцевої прокуратури №3 Лисаком О.І., про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно активіста ГО «Вуличний Фронт» громадянина Дем'яна Г.
Згідно із матеріалами кримінального провадження Дем'ян Г. обґрунтовано підозрюється у вчиненні у співучасті з іншими особами тяжкого злочину, передбаченого ч.1 ст.294 КК України: організація та активна участь у масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством над особами, знищенням майна, з опором представникам влади із застосуванням предметів, які використовувалися як зброя, що відбулися 18 листопада 2017 року у м.Одесі біля споруд «Літнього театру».
Обставини, що дають підстави органу досудового розслідування підозрювати Дем'яна Г. у вчиненні вказаного злочину обґрунтовуються зібраними у кримінальному провадженні доказами (протоколами допиту потерпілих працівників поліції та свідків, протоколами огляду відеозаписів, протоколах огляду місця подій та відеозаписів).
Згідно із ч. 2 ст. 8 КПК України, принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.
Відповідно до практики ЄСПЛ «обґрунтованість підозри, на якій має ґрунтуватися арешт, складає суттєву частину гарантії від безпідставного арешту і затримання, закріпленої у статті 5 § 1(с) Конвенції». За визначенням ЄСПЛ «обґрунтована підозра у вчиненні кримінального злочину, про яку йдеться у статті 5 § 1(с) Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила певний злочин» (K.-F. проти Німеччини, 27 листопада 1997, § 57).
Слідчий суддя, на підставі наданих матеріалів установив, що на даному етапі досудового розслідування докази, наявні в матеріалах кримінального провадження, є вагомими та такими, що об’єктивно зв’язують підозрюваного з інкримінованими йому подіями.
На цей час у кримінальному провадженні виконуються першочергові слідчі та процесуальні дії, встановлюються інші співучасники кримінального правопорушення.
Згідно із наданими стороною захисту документами Дем'ян Г. позитивно характеризується як представник ГО «Вуличний Фронт», є інвалідом 3 групи дитинства.
Разом з цим, як установлено у судовому засіданні, підозрюваний у 2017 році був звільнений від кримінальної відповідальності із переданням на поруки за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).
Внаслідок інкримінованого злочину виник великий суспільний резонанс, заподіяно шкоду здоров’ю працівників правоохоронних органів та наступили інші негативні наслідки.
Зазначені обставини свідчать про наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може продовжити вчиняти інші аналогічні кримінальні правопорушення.
Тому, з урахуванням викладеного та встановлених обставин, слідчим суддею ухвалено рішення про задоволення клопотання слідчого в повному обсязі та застосовано стосовно підозрюваного громадянина Дем'яна Г. найсуворішого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань та пробації УВП №21 строком на шістдесят діб.
Ухвала слідчого судді протягом п’яти днів може бути оскаржена сторонами до апеляційного суду Одеської області.