flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлень

03 жовтня 2013, 14:08

 

Згідно наказу Державної судової адміністрації України № 119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) у місцевих та апеляційних загальних судах» з 01 жовтня 2013 року у Суворовському районному сіді м.Одеси запроваджується порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень. Надсилання таких повісток здійснюється судами у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.

До переваг нової послуги Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відніс:

- економію робочого часу працівників апарату суду на відправку судових повісток поштою;
         - значну економію бюджетних коштів на поштову розсилку судових повісток, економію коштів на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо). У середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS-повідомлення, її вартість зменшується приблизно у 8 разів;
           - оперативність в отриманні інформації про час та місце проведення судового засідання для учасника судового процесу;
           - зменшення ризику втрати інформації чи взагалі не доставки її до адресата.
   Руслан Кирилюк також зазначив, що на введення нової послуги не було витрачено бюджетних коштів: адже послуга розроблена та введена в дію адміністратором автоматизованої системи документообігу суду. 

До 01 жовтня 2013 року проект щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) вже запроваджено у 15 судах. 

 Учасник судового процесу (кримінального провадження) подає до суду заявку про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заявку до суду, на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.