flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення Голови Приморського районного суду міста Одеси про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя

07 листопада 2018, 09:54

3 липня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Приморського районного суду міста Одеси Кічмаренка С.М. про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддя Кічмаренко С.М. зазначає, що у нього на розгляді перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням Кутового В.П. та Томченка О.В. у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених статтею 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Потерпілі у кримінальному провадженні систематично не з’являються в судові засідання, у зв’язку із чим відкладається розгляд справи та знижується ефективність роботи суду. Крім того, зазначені особи зривають судові засідання шляхом подання численних необґрунтованих клопотань про відвід головуючого судді.

У липні 2018 року судді Кічмаренку С.М. стало відомо про те, що потерпілі у кримінальному провадженні звернулись до прокурора Одеської області із заявою про вчинення суддею кримінального правопорушення.

Суддя Кічмаренко С.М. вважає, що така поведінка потерпілих має ознаки впливу на суд, у зв’язку із чим він звернувся до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора.

Як зазначив доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, під час перевірки повідомлення судді Кічмаренка С.М. встановлено, що потерпілі у кримінальному провадженні протягом року систематично та цілеспрямовано вчиняли дії, спрямовані на зрив судових засідань, та фактично унеможливили розгляд суддею зазначеної кримінальної справи. Крім того, вказані особи звинуватили суддю у вчиненні злочинів під час розгляду цієї кримінальної справи. Такі обвинувачення не лише підривають авторитет конкретного судді, але й негативно впливають на авторитет правосуддя в цілому.

«Також слід взяти до уваги, що подібна поведінка учасників судових справ створює у пересічних осіб уявлення про можливість впливу на суд та судове рішення у позапроцесуальний спосіб та безкарність протиправних дій. Така ситуація завдає шкоди суддівській незалежності»,– сказав Вадим Беляневич.

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 серпня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактом втручання у діяльність судді Приморського районного суду міста Одеси Кічмаренка Сергія Миколайовича щодо здійснення правосуддя; запропонувати Генеральній прокуратурі України перевірити заяву Бердічевського С.О. та інших про вчинення кримінального правопорушення суддею Приморського районного суду міста Одеси Кічмаренка С.М. від 18 червня 2018 року на наявність у діях заявників ознак вчинення (замаху на вчинення) злочину, передбаченого статтею 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину)

Джерело: Офіційний сайт ВРП