flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ: Якість правосуддя неможлива без визначення навантаження на суддів

07 листопада 2018, 10:47

Рада суддів України спільно з Державною судової адміністрацією України за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя" планують проведення другого кола дослідження по вимірюванню навантаження на суддів всіх рівнів та юрисдикцій.

Таке дослідження планується провести з метою визначення науково-обгрунтованого рівня навантаженості на суддів, затрат часу для розгляду різних категорій справ, що стане основою для визначення коефіцієнтів складності справ, формування модельної справи.

Сьогодні, відбулась робоча зустріч представників Ради суддів України та Державної судової адміністрації України з експерткою Центру федерального судочинства, Вашингтон з питань визначення навантаження на суддів Елізабет Віггінс. "Я дуже рада, що маю можливість знову допомогти українським суддям вирішити проблему надмірного або нерівномірного навантаження. Це дуже важливо забезпечити суддям комфортні умови для роботи та для ефективного здійснення правосуддя," – зазначила Елізабет Віггінс.

В свою чергу, голова комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук подякував представникам Програми USAID "Нове правосуддя" за підтримку у проведенні такого важливого дослідження. "Зараз саме час для його проведення, оскільки відбулась оптимізація судів, діють нові процесуальні кодекси, які передбачають зміну процедур, а це все, відображається на навантаженні суддів," – підкреслив Андрій Жук.

Представник комітету Ради суддів України з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів Юрій Власов зазначив, що у зв’язку із запровадженням нового процесуального законодавства, проведення такого дослідження найбільш гостро постає саме в судах господарської юрисдикції.

"В новому кодексі є абсолютно нові процедури, звісно, що на меті - є наближення української системи правосуддя до стандартів та рекомендацій Ради Європи, однак час для розгляду справ значно збільшився, а кількість ні, тому особливо важливим є визначення критичного показника навантаження на суддю, після перевищення якого знижується ефективність правосуддя або навіть стає неможливим його здійснення." – поінформував Юрій Власов.

Елізабет Віггінс детально зупинилася на питанні необхідності оновлення методики та інструментарію проведення дослідження, а також відзначила, що аналогічною діяльністю в США займається спеціально створений Конгресом у 1977 році Федеральний суддівський центр. Пані Віггінс зазначила, що спільна співпраця Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та судів дозволить зібрати реальну інформацію щодо навантаження на суддів, що дозволить визначити його ступінь. "Вона у різних експертів різна, - пояснила пані Віггінс, - однак ґрунтується на понятті "коефіцієнт навантаження", що визначає кількість часу, який конкретний суддя витрачає на вирішення однієї справи". 

При встановленні навантаження на суддів України американський експерт пропонує поєднати два методи підрахунку коефіцієнта навантаження - дослідження реального часу, що витрачається на розгляд певного типу справ, та опитування суддів.

Учасники зустрічі обговорили формат подальшої співпраці, а також строки проведення дослідження.

Планується, що Дослідження буде проведено у 2 етапи.

На 1-му етапі планується проведення опитування всіх суддів щодо реальних затрат часу по різних категоріях справ з врахуванням кожної стадії розгляду (орієнтовно протягом грудня 2018 року).

На 2-му етапі – дослідження щодо реальних затрат часу на розгляд окремих судових справ (орієнтовно починаючи з другої половини січня 2019 року).

Програма USAID «Нове правосуддя» сприятиме, щоб такі опитування та дослідження було проведено в електронній формі.

Нагадаємо, перше дослідження навантаження на суддів в Україні відбулось у 2012 - 2014 роках.

Рада суддів України рішенням № 46 від 09 червня 2016 року схвалила результати дослідження – Звіт "Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції", затвердила Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями, а також рекомендувала Державній судовій адміністрації України при ухваленні управлінських рішень застосувати Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями.

Рішенням XVчергового з'їзду суддів України рекомендовано переглянути та затвердити методологічні підходи щодо визначення нормативів тривалості розгляду судових справ.

Джерело: Офіційний сайт РСУ