flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

24 жовтня 2013 року ГоловаПриморського районного суду м. Одеси С.М. Кічмаренко проінформував Раду суддів загальних суддів України про діяльність суду.

28 жовтня 2013, 09:48

    24 жовтня 2013 року у приміщенні Державної судової адміністрації України (м. Київ, вул. Липська, 18/5) відбулося чергове засідання ради суддів загальних судів. Під час засідання розглянуто низку питань порядку денного.

   Голова ради суддів загальних судів Інна Отрош поінформувала членів Ради про її звернення до голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з питання узгодження єдиної правової позиції та вірного формування судової практики при застосуванні положень п. 2 ч. 3 ст. 407 КПК України. 
   На засіданні заслухано та обговорено інформацію голови ради суддів загальних судів Інни Отрош щодо аналізу матеріалів оперативності розгляду місцевими загальними судами кримінальних справ, у тому числі справ, які знаходяться на розгляді понад рік. Для недопущення в майбутньому тяганини під час розгляду кримінальних справ та зменшення кількості виникнення таких випадків, рада суддів загальних судів пропонує: головам апеляційних загальних судів вжити термінових організаційних заходів щодо розгляду кримінальних справ, рекомендувати головам апеляційних та місцевих загальних судів проведення спільних нарад із начальниками управлінь МВС України в областях, міських управлінь МВС, районних відділів МВС із питань своєчасного виконання постанов та ухвал суду про привід до суду підсудних, потерпілих, свідків, а також спільних нарад із начальниками конвойних служб та начальниками СІЗО для вирішення питання про забезпечення своєчасної доставки підсудних у судові засідання.
   Члени Ради провели попереднє обговорення результатів аудиту діяльності Жмеринського, Козятинського та Хмільницького міськрайонних судів Вінницької області, проведених Державною судовою адміністрацією України, та вирішили включити до складу робочої групи із опрацювання результатів аудиту названих судів трьох членів ради суддів загальних судів Валентину Висоцьку, Юрія Фурика, Надію Масалигіну. Робочою групою буде проведено порівняльний аналіз матеріалів, витребуваних радою суддів загальних судів від Жмеринського, Козятинського та Хмільницького міськрайонних судів Вінницької області, для встановлення суб’єктивних та об’єктивних причин порушень Положення про автоматизовану систему документообігу суду, виявлених Державною судовою адміністрацією України при проведенні аудиту діяльності зазначених судів. Про результати порівняльного аналізу буде поінформовано раду суддів загальних судів на черговому засіданні.
   Також на засіданні прийнято рішення створити робочу групу для узагальнення пропозицій та зауважень до функціонування автоматизованої системи документообігу суду та їх направлення до РСУ та ДСА України для подальшого врахування при внесенні змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30, погодженого Державною судовою адміністрацією України 26 листопада 2010 року.
   Радою суддів загальних судів розглянуто стан і організацію проходження суддями загальних судів обов’язкової підготовки у Національній школі суддів України, встановленої статтею 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
    За інформацією, наданою Національною школою суддів України, у 2011 році підготовку пройшли судді загальних судів 941 суддя, у 2012 році – 2034 судді, за 9 місяців 2013 року – 1478. Протягом 2011–2013 років науковими співробітниками Національної школи суддів України для науково-методичного забезпечення підготовки суддів загальних судів підготовлено та видано 11 посібників, створено загальнодержавне науково-практичне та науково-методичне юридичне видання «Слово Національної школи суддів України». У липні 2013 року було створено Кримське регіональне відділення, що розташоване в місті Сімферополі, та створюються центри суддівської підготовки на базі державних підприємств, що створені  Державною судовою адміністрацією України: «Феміда» в Євпаторії та «Шкло» у Львівській області. Радою схвалено діяльність Національної школи суддів України, спрямовану на підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи та вдосконалення знань щодо ефективного здійснення правосуддя судами відповідної юрисдикції, реформування судової системи, формування навичок організації, розуміння юридичної психології та засобів безконфліктного поводження в колективі.
    Відповідно до інформації про діяльність Приморського районного суду міста Одеси, що була розглянута на засіданні, за період з 1 січня 2012 року  до 30 вересня 2012 року надійшло 68 535 одиниць вхідної кореспонденції, з них 7 835 цивільних справ, 950 адміністративних справ, 7094 справ про адміністративні правопорушення. За такий же період 2013 року вхідної кореспонденції - 72 507, цивільних – 8 505, адміністративних справ – 768 та 6603 справи про адміністративні правопорушення. У 2013 році спостерігається тенденція до збільшення середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю у порівнянні з відповідним періодом 2012 року, а саме на одного суддю середньомісячно надходить більше на 13,2% (близько 10) справ.
   Радою прийнято рішення відзначити як позитивний приклад судового адміністрування організацію діяльності та внутрішні комунікації Приморського районного суду міста Одеси, що дозволяє ефективно організувати і оптимізувати процес прийняття управлінських рішень, здійснювати ефективне управління, планування та контроль. Радою суддів загальних судів рекомендовано начальнику територіального управління ДСА України в Одеській області Володимиру Куценку організувати перейняття досвіду, рівня організації роботи та внутрішніх комунікацій керівниками апаратів інших місцевих загальних судів Одеської області. Також вирішено провести одне із розширених виїзних засідань ради суддів загальних судів у 2014 році в м.Одесі.
   За підсумками обговорення питання співпраці ради суддів загальних судів та Проекту USAID «Справедливе правосуддя» прийнято рішення для подальшої співпраці ради суддів загальних судів та Проекту USAID «Справедливе правосуддя» доручити від ради суддів загальних судів голові ради Отрош І. О. вступати в перемовини з керівництвом Проекту USAID «Справедливе правосуддя».
Наступне засідання ради суддів загальних судів відбудеться 21   листопада 2013 року.