flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді відбулось модельне судове засідання на тему: "Покарання за булінг"

02 липня 2019, 16:14

Сьогодні, 2 липня 2019 року до Приморському районному суді м. Одеси завітали діти з ДП «Український Дитячий центр «Молода гвардія» для того, щоб прийняти участь у проведенні постановочного судового засіданню на тему: «Покарання за булінг» організованого за підтримки керівництва суду та Головного територіального управління Міністерства юстиції України в Одеській області.

 

Напередодні початку постановочного судового засідання дітей привітали голова Приморського районного суду м. Одеси  Кічмаренко С.М., начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Сауляк Р.В. та заступник Міністра юстиції України Чернишов Д.В. Вони розповіли дітям про те, що таке булінг, яке покарання несе вчинення даного правопорушення та про недавні зміни в законодавстві, які стосуються саме питання булінгу.

Модельний судовий процес розпочала Переверзова К. В. начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва ГТУЮ в Одеській області, яка виконувала роль судді. Вона наголосила на тому, що слухається справа щодо вчинення булінгу школяркою в бік свого однокласника. Так як і справжньому судовому процесі так і в модельному – було заслухано показання сторін - правопорушниці та її батька, потерпілого, його матері, адвоката та свідків, якими були директор школи та класний керівник школярів.  Після дослідження матеріалів справи, доказів сторін та показання свідків суддя видалилася в нарадчу кімнату. Через деякий час було проголошено повний текст судового рішення, в якому суд визнав батька школярки винним за вчинення дівчиною булінгу в бік однокласника, та притягнув його адміністративної відповідальності, наклавши штраф у розмірі 850 грн.

Також з дітьми поспілкувалася й керівник апарату суду Німас І.Я., яка  розповіла їм про роботу Приморського районного суду м. Одеси, дізналась в них, як вони розуміють свої права та обов’язки та чи знають вони з якого віку настає кримінальна та адміністративна відповідальність. Для того, щоб діти краще розуміли, що таке судовий процес та винесення судових рішень, Німас І.Я. розповіла їм декілька прикладів, які розглядалися судом та стосувались покарання неповнолітніх.

Після цього діти завітали до канцелярії суду, для того, щоб поспілкуватись з працівниками канцелярій та краще дізнатись про їх повсякденну працю. Діти проявили неабиякий інтерес до роботи суду. Вони задавали цікаві питання під час усього заходу та дуже раділи, коли їм дали переглянути декілька судових рішень Приморського районного суду м. Одеси, винесених ще в 1944 році.

Головної метою даного заходу було донести до дітей, що таке булінг та пояснити їм, на яскравому прикладі модельного засідання, що кожна їх дія несе велику відповідальність та може нести дуже неприємні наслідки. Вони це зрозуміли та одноголосно заявили, що ніколи не будуть так себе вести та ображати свої однокласників.