flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок чоловіку, який вербував людей з метою подальшої сексуальної експлуатації за кордоном

27 лютого 2020, 11:19


Колегія суддів Приморського районного суду міста Одеси у відкритому судовому засіданні розглянула кримінальне провадження відносно раніше не судимого громадянина Болгарії 1971 року народження, якого обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 149 Кримінального кодексу України, а саме в вербуванні кількох осіб, вчиненого з метою експлуатації, з використанням уразливого стану даних осіб.

Як встановив суд, в січні 2018 року, обвинувачений, маючи намір направлений на вербування кількох осіб з метою подальшого переміщення їх за межі України для сексуальної експлуатації за грошову винагороду, домовився з іншою особою про те, щоб вона передавала його номер телефону дівчатам, які будуть шукати роботу або особисто повідомляла його про таких дівчат.

Надалі, він познайомився з трьома особами, які внаслідок збігу тяжких сімейних та матеріальних обставин, викликаних відсутністю роботи, постійного джерела доходів знаходились в уразливому стані. Діючи умисно, з корисних мотивів, він запропонував їм роботу повії на території Іспанії на Канарських островах. Обвинувачений роз’яснив їм умови проживання та праці, а також розмір оплати за надання ними сексуальних послуг.

В подальшому, він придбав чотири квитки на авіарейс Київ-Будапешт. Під час проходження митного контролю в міжнародному аеропорту Києва «Жульяни» обвинуваченого було затримано працівниками поліції.

У судовому засіданні чоловік свою провину визнав у повному обсязі та у вчиненому розкаюється. Жодна з потерпілих моральних чи матеріальних претензій до обвинуваченого не має.

Обираючи покарання, суд має вивчити обставини, які можуть пом’якшити або обтяжити покарання. Відповідно до статті 66 КК України обставинами, що пом’якшують покарання є – щире каяття обвинуваченого, вчинення злочину вперше, відсутність заподіяної шкоди та позитивні характеристики з місця проживання. Обставин, що обтяжують покарання відповідно до статті 67 КК України судом не встановлено.

З урахування встановлених обставин, які знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, суд, відповідно до вимог статті 69 КК України, вирішив перейти до більш м’якого покарання у виді штрафу.

За результатами повного та всебічного судового розгляду, колегія суддів ухвалила визнати обвинуваченого винним та призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 74 987 гривень без конфіскації майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги у випадку її відсутності.

За повідомленням прес-служби
Приморського районного суду м. Одеси