flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя розпочала перевірку за фактом подій у Приморському районному суді міста Одеси

02 березня 2020, 11:51

До Вищої ради правосуддя 28 лютого 2020 року надійшло повідомлення суддів Приморського районного суду міста Одеси Іванова В.В. і Бондаря В.Я. про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді вказують, що у провадженні Приморського районного суду міста Одеси перебуває кримінальне провадження стосовно Гарькавого В.В. за частиною першою статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Гарькавий В.В. був доставлений до залу судових засідань працівниками батальйону конвойної служби ГУ НП в Одеській області. До початку судового засідання обвинувачений дістав з поліетиленового пакета предмет, схожий на гранату, висмикнув чеку, погрожував підірвати суд, вимагав присутності прокурора Одеської області, звільнення з-під варти. Фактично судді Іванов В.В. та Бондар В.Я. опинилися в заручниках. Відвідувачів та співробітників суду було терміново евакуйовано.

З повідомлення суддів відомо, що о 12:40 Головним управлінням Національної поліції в Одеській області введено план «Заручник».

Голова Служби судової охорони В. Бондар повідомив Вищу раду правосуддя, що за результатами перемовин із прокурором Одеської області М. Вихором, начальником ГУ НП в Одеській області О. Бехою, за участю співробітників Служби судової охорони підполковників П. Сварника та В. Задорожного заарештований передав предмет, схожий на гранату, працівникам правоохоронних органів. Ніхто не постраждав. За висновком експерта поліції предмет, схожий на гранату, виявився муляжем.

Водночас, на думку суддів Іванова В.В. і Бондаря В.Я., такі дії обвинуваченого у кримінальному провадженні Гарькавого В.В. мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 376 (втручання в діяльність судових органів) КК України.

Наразі Вища рада правосуддя невідкладно розпочала перевірку за вказаним повідомленням та вживає всіх необхідних заходів щодо встановлення обставин інциденту для прийняття рішення в межах компетенції відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Зокрема, Вища рада правосуддя звернулася до Генерального прокурора Рябошапки Р.Г., Голови Служби безпеки України Баканова І.Г., Голови Національної поліції України Клименка І.В. для термінового надання інформації щодо вчиненого правопорушення та результатів реагування.

За результатами перевірки та розгляду вказаного повідомлення Вищою радою правосуддя буде невідкладно прийнято рішення в межах, визначених Законом.

За повідомленням ВРП