flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз щодо застосування запобіжного заходу у справі за підозрою громадянина Д.

31 липня 2020, 17:05

31 липня 2020 року слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси розглянуто  та задоволено клопотання старшого слідчого СВ Портофранківського ВП Приморського ВП в м. Одесі ГУ НП в Одеській області  про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно  громадянина Д., підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 КК України.

З огляду на те, що судовий розгляд супроводжувався особливою увагою з боку представників ЗМІ та активістів, прес-служба суду вважає за необхідне повідомити про наступне.

На цей час відносно вказаного громадянина у Приморському районному суді м.Одеси розглядається обвинувальний акт за обвинуваченням Д. у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.130, ч.2 ст.345-1 КК України,  у якому потерпілим є відомий журналіст та еко-активіст Б.

Крім цього, 31.07.2020 року вказаному громадянину Д. повідомлено про нову  підозру за ч.2 ст. 296 КК України, згідно якої 20.07.2020 приблизно о 23 годині 40 хвилин, разом із іншою особою, він перебував біля кафе «Віват», розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 72, та, діючи з особливою зухвалістю, грубо порушуючи громадський порядок, гучно висловлюючись нецензурною лайкою на адресу оточуючих та погрожуючи застосуванням фізичного насильства, навмисно заподіяв тілесні ушкодження потерпілому П., який є учасником бойових дій,  в результаті чого П. впав на землю і втратив свідомість. В подальшому Д., продовжуючи свої противоправні хуліганські дії, з метою придушення волі оточуючих,  погрожував застосуванням сльозогінного газу. Противоправні дії  Д. продовжувались на протязі приблизно 15 – 20 хвилин.

Задовольняючи клопотання слідчого про обрання Д. запобіжного заходу  у вигляді тримання під вартою, яке прокурор підтримав у повному обсязі, слідчий суддя врахував обґрунтованість підозри, особу Д., який на цей час притягується до кримінальної відповідальності за вчинення інших умисних  злочинів, пов’язаних із насильством відносно журналіста, його поведінку, особу потерпілого, який є учасником бойових дій  в ООС, наслідки вчинення інкримінованого злочину та  наявність ризиків того, що Д. в подальшому може вчинити нові умисні злочини,  здійснювати тиск на потерпілого та свідків.   

Застосування більш м'якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою не зможе запобігти доведеним під час розгляду ризикам зважаючи на обставини справи, початкову стадію досудового розслідування,  та дані про особу підозрюваного і його поведінку.

Обставин, передбачених ч.2 ст.183 КПК України, які є перешкодою для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не було встановлено.

Зважаючи на приписи ч.4 ст. 183 КПК України, суд не визначив альтернативний запобіжний захід у вигляді застави, оскільки інкримінований Д. злочин пов'язаний із застосуванням фізичного  насильства відносно потерпілого.

Повний текст судового рішення відправлено до Єдиного реєстру судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби

Приморського районного суду м. Одеси